6 Haziran 2013 Perşembe

Manga Nedir ? Manga Çeşitleri ve Manga Sözlüğü

Manga
Manga, ülkemizde Anime'ye göre daha az bilinir ve çoğu kişi bu ikisini birbirine karıştırır. Basitçe Anime; çizgi film-animasyon, Manga ise; çizgi romandır. Tabi bunlar Japonlar'ın kendilerine has çizim stilleriyle oluşturulurlar. Yurt dışında (özellikle Avrupa'da) büyük bir hayran kitlesine sahiptir. Japonya'da ise halkın %60'ı Manga okur. Manga, Anime'ye göre daha kolay ve tek kişilik bir ekiple bile yapılabilir. Bütçesi ucuzdur, eğlencelidir ve bir anime kadar ses getirebilir. Türkiye'de şu yıllarda yaşanan Anime çılgınlığı gitgide büyümekte ve böyle giderse yakında raflarda Türkçe Mangalar görebileceğiz.

Anime ve Manga Türleri 
Anime ve Manga türleri; Komedi, aşk, macera gibi türlerin yanı sıra terimlerle hitap edilen türleri de vardır, bunlar:

Shônen: Erkekler için yapılmıştır, genelde iyiyle kötü arasındaki kanlı savaşı anlatır, ama son yıllarda aşk ve macera üzerine eğilmeler olmuştur. "Shonen" ve "Shounen" olarak da karşımıza çıkıyor. Çoğu ülkede shounen türü tv'lerde çocukların psikolojisini bozduğu ve şiddete özendirdiği için yasaklanmıştır. (Örn: I"s, Video Girl Ai, DragonBall, Naruto, Zombie Powder)

Shôjo: Kızlar için, genelde konu aşka dayanır, mangalarında çizimleri farklıdır ve gözler normalden de büyük olur, genelde sevimli karakterler kullanılır. Ergenlik çağındaki kızları hedef alır. "Shoujo" da denir. (Örn: Sailor Moon, Card Capture Sakura, Darling wa Namamono ni Tsuki)
Chibi (Super Deformed): Bunlar ya küçük çocuklar için yapılmıştır ya da komedi unsurudur. Diğer türlere göre bu türde yapılmış pek anime veya manga yoktur. Genelde tv serilerinde bölümün sonunda çıkarlar. (Örn: Record of Lodoss War)
Mecha: Dev robotlar savaş, ölen pilotlar vs vs.. En çok tutulan türlerden biridir. Robot tasarımları büyük önem taşır eğer robotunuz seyirciler veya okuyucular tarafından beğenilmezse eseriniz berbat demektir. Örneğin en iyi mech serilerinden olan Macross serisi, Macross 7 gibi kötü bir yapım yüzünden beklediği başarıyı elde edememiştir, aksine Macross Plus çok iyi bir yapım olmakla beraber 4 yıl boyunca süren araştırmalar sonucu yapılmıştır, şu an Macross Firması Macross 7'yi unutturmak için çalışmalar yapıyor. (Örn: Macross Serisi, Escaflowne, Gundam)
Echi: Bunun üstünde kısa kısa duracağım çünkü tek başına pek bir işe yaramaz, genelde shônen türünde bulunur. Garip espriler, aşırı olmamak kaydıyla sapıklık vardır (Örn; Chobits, Tenjo Tenge, I"s)
Hentai: Bu tür genelde erkekler içindir ama kızlardan da izleyen ya da okuyan yok değildir. "Adult Anime" olarak da adlandırılır. Cinsellik ağırlıklıdır, genelde "18 yaş ve üstü" uyarısı olur. En çok para yapan sektörlerdendir. (Örn: LaBlue Girl, Shin Angel, Shusaku Replay Night)

Anime-Manga Sözlüğü


ASİSTAN: Mangaka olmak isteyenlerin başlayacakları ilk seviye. Çoğu Mangaka, Mangaka olmadan önce başka bir Mangaka'nın yanında asistanlık yapmıştır.

BİSHOUEN: Kadına benzeyen erkek.
BİSHOUJO: Güzel kız.
DOJİNSHİ: Bir Anime veya Manga'nın orijinali ile alakası olmayan ve hayranları tarafından hazırlanmış çizim, öykü yada video...
FANSUB: Orijinal Japonca bir Anime videosunun altyazı programı ile hayranları tarafından, altyazı şeklinde, başka bir dile çevrilmesi.
MANGAKA: Manga çizen kimse.
OAV: Bu ''Original Animation Video'' 'nun kısaltılmışıdır. Sadece video kaset, dvd gibi ev sineması sistemleri olarak piyasaya sunulan Animeler'e denir. Görüntüler T.V. versiyonundan daha nettir. "OVA" da denilir.
OEKAKI: İnternet üzerinden çizilen paint chat olarak da adlandırılabilecek bir java programı. Kullanılabilen araçlar genelde Mangakalar'ın kullandıkları türden olur ve farklı bir stili vardır. Çizdiğiniz resmi aynı anda 100'lerce kişi görebilir.
OTAKU: Hayatını anime kültürüne adayan insan.
PILOT : Asıl mangayı çizmeye başlamadan önce yapılan küçük bir deneme mangası.
SEİYUU: Animeler'i seslendiren kişiler. (Çok ünlüdürler ve sadece bu işi yaparlar.)
Animelerde Geçen Bazı Terimler
Doujin: Fanlar tarafından yapılan mangalar.Yoğunlukla hentai içerikli olanlar vardır.
Sensei:Öğretmen veya usta demektir.
Moe:Utangaç kız karakterlere denir.
Kouhai:Öğrenci demektir.
Kono Yaro/Baka Yaro:Aşağılamak için kullanılan hakaretlerdir.Aptal,salak gibi zihinle ilgili aşağılama laflarıdır.
Tsundere:Somurtuk,huysuz,sinirli,sürekli kavga eden vede geçinilmez ama bir o kadar korkak kız karakterlere denir.
- sama:Yüksek makamlara hitab etme şeklidir.İsmin sonuna eklenir.
- dono: - sama gibidir.Ama -dono biraz daha tarihsel animelerde geçer.İsmin sonuna gelir.
- san: Kendi sınıfı içinde ama kendinden tecrübeli kişilerle hitab ederken söylenen söz.İsmin sonuna gelir.
- kun:Daha çok erkeklere söylenen kendinden tecrübesiz yada kendisiyle denk kişilere hitab ederken söylenen söz.İsmin sonuna gelir.
- chan:Daha çok kızlara söylenen kendinden tecrübesiz yada kendisiyle denk kişilere hitab ederken söylenen söz.İsmin sonuna gelir.
- senpai:- san ekine benzer.Kendi alanında yüksek kişilere denir.İsmin sonuna eklenir.
-kawaii:Şirin,sempatik demektir.
-kozo:Kaba biçimde aşağılama anlamıyla yada direk isim söylenmeden seslenmek amacıyla kendinden küçüklere seslenme şeklidir.Anlamı çocuk/genç birey demektir.
-sekai:Anlamı dünya demektir.

One Shot nedir ?

One Shot bir bölümlük mangalara verilen addır. Genelde 50-60 sayfa olurlar ve o sayfa içerisinde bir konuyu bitirirler. Zaman zamanda bazı seriler bittikten sonra arkasından o seriye ait bir olayların sonrasını anlatan bir one shot çıkarılabilmektedir(örnek : death note one shot)




Eğer Konuya İlgiliyseniz Takip ettiğim ve önereceğim bir blog var.Anime Ve Kitap Sever Tık Tık 



Kaynak: www.flameriders.com
www.turktotalwar.com
turkotaku.wordpress.com


2 yorum:

  1. Güzel bir çalışma olmuş. Eline sağlık. Manga'lar ülkemizde çok tercih edilmiyor.Animasyonlar da.Ama yine de Anime'lerin mangalara oranla daha fazla seveni olduğu bir gerçek.Sanırım bu da biraz dil bilgisinden kaynaklanıyor.Her ne kadar Fansubber'lar ellerinden geldiğince çevirip yayımlamaya çalışsalar da animeleri öyle de böyle de izliyorlar ama mangaları okumak çok ciddi problemler oluşturuyor.Ve aynı oranla animesi izlenen bir manga da pek ilgi çekmiyor.Fakat en büyük hata bu.Zira okuduğum birçok mangada animelerinde neleri atladıklarını gördüğümde çok üzüldüğüm yerler oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim :)Manga okurken bende zorlandım ama işin mantığını çözünce hiç sorun yaşamadım..farklı :)
      Sanırım bu genel olarak böyle.Yazılan ile oynanan arasında hep fark olacak gibi.Kitapla Film-Dizi genelde uyuşmayabiliyor.Anime - Manga ilişkiside bu şekilde oluyor sanırım.

      Sil

Yorum için teşekkür ederim.En kısa zamanda döneceğim.