28 Nisan 2013 Pazar

Julie Garwood - Lairds' Fiancées 1 - Gelin (Yorum)

Temel Bilgiler:
Orjinal Adı :The Bride
Seri Bilgisi:Lairds' Fiancées
Seri Sırası : 1
Goodreads Puanı : 4.25
Yazar Adı :Julie Garwood
Yayın Evi : Epsilon Yayınları
Yorumum:
Yıl 1102.
İngiltere ve İskoçya pek de kanka sayılmazlar o dönemlerde hani.Hal böyle olunca illaki birbirlerinin üzerinde bir himaye ve güç gösterisi yapmak moda gibi.Bunun yanı sıra karşıdan kimin aklını çelsem, kim benden olur fikirleride havada uçuşuyor olabilir.Bence mantıklı.Siz de öyle düşünmüyor musunuz?

   İngiltere kralı Henry ve İskoç kralı Edgar düşünüp taşınmış ve bir karar almış.Biri kızçesini diğeri oğulcesini öne sürmüş, evlensin bunlar demiş.Kitapta konusu geçtiğinden değil ama bence en azından iki tek eşliğinde konuşmuşlardır.Tamam tamam belkide konuşmamışlardır ama böyle bir emir verdiklerine eminim.Yoksa nasıl yolları kesişirdi Alec ve Jamie'nin(o bir erkek adı olsa da bahsi geçen tam bir hanımefendidir.Kendisi bunun teminatını bizzat vermiştir.)


Alec ve Jamie demişken konuya gelelim değil mi?Alec İskoçya'nın güçlü ve nüfuslu beylerindendir.İngiltere'de adı korkuyla telafuz edilir, namına efsaneler anlatılır.Ama gelin görün ki bu meziyetleri bir "İNGİLİZ"le evlenmesine engel olamamıştır.Bu konuda zaten sinirlidir ama kralın buyruğuda kesindir.Bu yüzden hedef belirlenen yere git kızı gör(mese de olur) nikahı kıy, kap ve kaç gibi bişeydir.

Jamison ailesi ise kız tarafıdır.Baba ve dört kızdan oluşmakta.Agnes-Alice(ikiz),Mary ve evin küçük kızı Jamie.Bakmayın ona küçük dediğime.Boyut ve yaş olarak küçük olabilir ama evi çekip çeviren o, yemekle, ev işleriyle, avlanmakla bile o ilgileniyor.Bu yüzden de ailecek düşkünler Jamie.-ki bu beni sinir etti, sevmekle alakalı değil bu düşkünlük, sadece her işi yapmasına alışmışlar.kötü davranmıyorlar ama insan sinir oluyor.-Hal böyle olunca baba bir yalan atar ortaya ve Jamie'nin kralın buyruğundan muaf olduğunu söyler.Çünkü o ikinci eşindendir.




Hadi.Lütfen ama! Jamie gibi menekşe gözlü, güzel bir kız Alec'ten kaçar mı?Hele birde bu konuda bir duyumu çoktan aldıysa, o komik konuşmalara kulak misafiri olmasını da ekleyin.Tamam işte.Alec kararını vermiştir bile.

Jamie ise bu durumdan hiç memnun değildir.Adam çok kaba, küstah ve aman Allah'ım çok büyüktür.Daha bir selam vermeden başlamıştır emir vermeye.

Alıntı:
"Seninle evlenmektense cennetin soğuk bir gününe razıyım, asilzadem, gerçekten soğuk bir gününe razıyım." dedi.
"Highlands bölgesinin kışın nasıl olduğunu tarif ettin şimdi, genç bayan. Ve benimle evleneceksin."
"Asla."
Tamı tamına bir saat sonra Leydi Jamison, Alec Kincaid'le evlendi.


Ehh alıntıdan da anlayacağınız üzre evlendi bizimkiler.Tabi mizaçları gereği anlaşmazlıklar oldu.Ahh her ne kadar Jamie-Alec ikilisi kadar dikkatimi çekmese de Alec'in arkadaşı  Daniel ve Mary de evlendi.
Böylece İskoçya seyahati biraz meşakkatli,çekişmeli,yorucu,kırıcı,tehlikeli ve bol kahkahalı olsada geçti gitti.
Ahh siz bakmayın bu yolculuğu tek cümleye sığdırdığıma.Neler oldu neler o kısımlarda.Sözüme güvenin.Okudum da konuşuyorum şurada.




Öncede dile/yazıya getirdiğim gibi çiftimiz pek anlaşamamaktadır.Jamie kocasıyla eşit olmakta,görüşlerini dile getirip, mantık çerçevesinde medenice karar almaktan yana.Alınan kararların sebebini sormaya hakkı olduğunu düşünmekte.-hemen burda başa sarıp tarihi kontrol etme ihtiyacı hissettin değil mi?-Yani o dönemde pek de görülmüş şey değil.En azından İskoçyada.
Alec beydir, sözü kanundur ve eksiksiz, sorgusuz-sualsiz yerine getirilmelidir.Böyle görmüş ve böyle bilmiştir.Dolayısıyla Jamie ona yeni bir nefestir.Gelini -aksini iddia etsede- çabuk sinirlenen bir mizaca sahip olmakla beraber ondan korkmuyor hatta onunla dengiymiş gibi konuşup karşı gelebiliyordur.İçten içe bundan hoşlansada bunu belli etmeyi reddediyor.Hep kaş çattığını düşünmeyin hemen.Jamie'e bol bol gülmeyi kesinlikle ihmal etmiyor.Kelimeye dikkat ettiniz değil mi? Gülümsüyor değil bildiğin gülüyor adam yahu!!!


Kızımız da buna içerlemiyor değil tabi.Alec onu kızdırıyor, utandırıyor nasıl olduğunu anlamasa da akabinde hemen olmasada gönlünü yapıyor.Çünkü Alec kabul etmeyi reddetse de Jamie biliyordur ki Alec ona değer veriyordur.Sadece bunu kabul etmek için azıcık teşvike ihtiyacı vardır.

Şimdi konuyu ŞAK diye birden kesmek gibi olmasın ama daha fazla yazarsam -kendimi biliyorum- detaya girerim.Size burdan sonra söylemem gereken bir kaç ayrıntı dışında tek söyleyebileceğim şey; hala ama hala okumadıysanız KUZUM SİZ NERDE YAŞIYORSUNUZ?Bu kitabı ya gözünüzden kaçırdınız, ya okumayı sevmiyorsunuz bu türü yada kitabı bulup-alamadınız.Aksi takdirde okumamanıza imkan yok.Ha tabikide ben çok sevdim sizde seversiniz demiyorum.Özelliklede bu zamana kadar okumamışsanız.Neyse ben kitaba dair diğer önemli kısımlara geçeyim.

İlk olarak kitap Alec'in ilk eşi Helena'nın cenaze töreni ve X kişisinin yaptığı kötü plana dair düşüncelerle başlıyor.Yani ortada bir tehdit var.Hemde Jamie'yi tehdit eden.-kızımız bunu anlamakta biraz gecikse de şükürler olsun ki Alec vardır.-

Kitapta Alec-Jamie atışmalarını, öpüşüp koklaşmalarını sabırsızlıkla bekliyor o sahneler geldiğinde de yer yer gülmekten kırılıp, yer yer de duygusala bağlıyorsunuz.Alec'in aslında -kendince- ne kadar anlayışlı olduğunu -olmaya çalıştığını- Jamie'nin güçlü kalmak ve ait olup sevilmek için ne kadar çabaladığını görüyorsunuz.

Jamie demişken paylaşacağım alıntılara bakmanızı öneririm."... sözüme güvenmelisin." ve "... bu konuda ne düşünüyorsun?" ları beni benden aldı diyebilirim.

Bu kitabı 3-5 defa oumuşumdur.Bende yeri ayrıdır.İlk İskoç kitabımdı, beni bu türe bağlayan ve favori kitaplarımdan birisidir.Evet bir Judith olamaz ama cidden ona yakındır..

Puanım:
5/4.75
Aşık oldum galiba.Bir kitap bu kadar iyi yazılmamalı.
Yazık günah bizlere.Hayallere dalıyoruz sonra.

diyerek veda ediyorum...
Bitiş Tarihi:
İlk:21.08.2011
Son:27.04.2013


2 yorum:

  1. Ben de okumuştum bu kitabı ve çok beğenmiştim. Bence Julie Garwood romanlarının hepsi çok güzel. Okumadıysanız diğerlerini de tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim benimde ilk Garwood kitabım'dı..yazarın Ödül ve yeni çıkan kitabı dışında hepsini okudum..sevdiğim bir yazardır.
      Şimdide kitaptan alıntıları hazırlıyorum..
      Bu yazar cidden işini iyi yapıyor..

      Sil

Yorum için teşekkür ederim.En kısa zamanda döneceğim.