11 Mayıs 2013 Cumartesi

Michael Grant - Gone 1 - Yoklar (Yorum)


Yorum:
Kitabı nasıl yorumlasam diye çok çelişkiye düştüm.Karakterleri mi tanıtsam?-ki bir sürü var- Yoksa konuya mi değinsem?-ki kitap bol olaylı-En sonunda kafama göre takılmaya karar verdim.



Kitap:



299 SAAT, 54 DAKİKA
BİR DAKİKA önce öğretmen İç Savaş'ı anlatıyordu. Bir dakika sonra ise gitmişti.
Tam şuradaydı.
Oysa şimdi yoktu.

şeklinde başlıyor...


Perdio Sahili Okulu küçük bir kasaba okuludur ve öğretmenlerin kaybolması, telefonların çalışmaması,ailelerine ulaşamamaları bir tedirginlik ortamı yaratmıştır.Bununla da kalmamış 15 yaş ve üzeri tüm insanların ne ses ne de bir işaret olmaksızın bir anda "Puf!" diyerekten kaybolmaları kafaları iyice karıştırmıştır.
Eh dolayısıyla neler olduğunu öğrenmek için okuldan çıkıp yollara düşülür.İşte burda kitabımızın kahramanlarını tanıtma vakti gelmiştir.Aslında çok karakter var ama ilk etapta Sam,Astrid ve Quinn'den bahsetmek yeterlidir görüşündeyim.Sam ve Quinn zaten arkadaşlardır, sörf yapmaya bayılırlar.Astrid ise okulun "Dahi" kızı.Zeki yani.Ama zekanın da çözemeyeceği konular vardır.
Mesela yetişkinler nerededir?

Bu uçan yılanlar,pençeli martılar nasıl bir anda değişmiş ya da nereden gelmiştir?
Kasabayı bir koza gibi saran bu şeffaf duvar nedir?
Ve en basit hayati soru; buradan nasıl çıkacaklardır?
Bu sorunların ve soruların yalnızca bir kaçı...Saatler hızla ilerliyor ve tehlike yaklaşıyor...

 
İlk aşama yetişkinlerden iz aramaktı.Bu olumlu bir sonuç vermedi ne yazık ki.Bu yüzden sonra ki adım olarak bizim üçü biradalar Astrid'in kardeşi Pete'yi aramaya koyulurlar.Kendisi Otistiktir ve yardıma muhtaçtır.Biraz zorlu olsada bulurlar.Santralde...
Bu aklınıza ne getirdi?Düşünün!Kasaba da başının çaresine bakacak çocuklar vardı evet, ama ya daha karnını bile doyuramayacak çocuklar, bebekler...Peki ya kullanım halinde olan, çalışan arabalar, altı yanan ocaklar, çeşmesi akan sular ne olacaktır.Sonuçta bir anda kaybolan yetişkinler başlarına gelecekleri bilmedikleri için bunları kapatmamıştır.Tam bir Ergen Kasabası ve Kaos ortamı.Kimse ne yapacağını bilmiyor.Küçükler ağlıyor...Tutunacakları bir umut, dayanacakları bir güç istiyorlar.Ve başlar Sam'e dönüyor.
Neden Sam?Çünkü zamanında soğukkanlılığıyla kalp krizi geçiren okul servis şöförünün yerine geçip otobüsü durdurmuş ve bir çok hayat kurtarmıştır.Ama bu onun bu işe gönüllü olduğu anlamına gelmez.İçten içe bu olanlarda kendi hatası olduğunu düşünürken özellikle de...
Sam'in bir yeteneği vardır.Buna lanette diyebilirsiniz.Çünkü ona sorundan başka bir şey getirmemiştir.Sam bir gün korkuyla uyanır çünkü karanlık onu korkutur.Uyandıktan sonra dikkatini bir ışık çeker.Evet bir ışık, dolabının içinde havada asılı duran...Ve o günden sonra hiç bir şey eskisi gibi olmamıştır.Sonuçta elinizden yıldırım gibi ışıklar çıkıyorsa normal kavramına bir kez daha göz atmak gerekir...
Zaman ilerledikçe tek ucubenin kendisi olmadığını öğrenir.Ama bunu ekibe sonradan katılan Edilio da dahil Quinn,Astrid ve olaylardan bir haber Pete'den başkasına anlatmaz.Pete'nin yeteneği ise ışınlanmak denilebilir.
Anormal olan yada farklı olan her daim yargılanır, dışlanır ya da kötü gözle bakılır.Bu yüzden bu olayı gizli tutmaya karar vermişlerdir.Taaki Coates'li öğrencilerde kasabaya inene kadar.


Coates bir nevi sorunlu öğrencilerin gittiği bir okul.Kasabaya geldiklerinde tam bir şov yapmışlardır.Altlarında birer araba, üsterinde üniforma,başlarında bir öncü ve yardımcıları.
Caine, Diana,Drake ve diğerleri...
Caine güler bir yüze, tatlı bir dile sahiptir.Herkesi sakinleştirmiş birlik çağrısı yapmış bir kral edası ve özgüveniyle durumu kontrol altına almıştır.Herkese bir görev bile vermiştir.Kasabanın hakimi olduğunu düşünen  Orc ve yardakçısı Howard bile bundan etkilenmiştir.Kasabaya bir rahatlama çökmüştür...Şerif sıfatıyla insanlara zorbalık yapan Drake, kurallara uyulmadığını bahane edip atılan öldürücü seviyede dayaklar gelmekte gecikmeyince işler biraz karışır.

Yetenek olarak adlandıracağımız güçlerden bahsetmiştik değil mi?Caine'in nesneleri hareket ettirme yeteneği vardır.Güç seviyesi en yüksek (4.seviye) o olduğu için kendisini biraz yukarıda görür.Bu yüzdendir ki kasabanın belediye başkanlığına kurulur.
Caine ve ekibini kim durduracaktır?
Peki insan öldürmeye kafalarını takmış olan,konuşan çakallara ne demeli?
Onbeş yaşına girdiklerinde nereye gidiyorlar? Bunu durdurmanın bir yolu var mı?

Kitap malum çok uzun ve bol olaylı.Bunlarsa sadece başlangıç.Kitabı belki biraz basit bulabilirsiniz çünkü aslında 14-16 yaş arasına hitap ediyor.Ama bu basitlik kesinlikle sıkıntı vermiyor çünkü olaylar, kurgu çok iyi.Ben okurken şaşırmaktan kendimi alamadım.

* Bu yıl bir kaç tane benzeri konusu olan kitap okumuştum.Şöyle ki nasıl isimlendirilir bilmiyorum ama hani bildiğiniz bir dünya vardır ama bir anda ne olduğunu anlamadan her şey değişmiştir.Teknoloji sıfır, iletişim, ulaşım yok.Yiyecekler zaman geçtikçe azalır, hasta olduğunuzda yaralandığınızda gidecek bir hastane, tehlike anında sizi koruyacak ailelerinizde yok..Bu beni etkileyen senaryolardan birisidir.Balık burcu olmamdan mı bilmem ben kitaptaki karakterlerin yerine kendimi koymakta hiç zorlanmam üzüldüklerinde bende üzülebilirim, mutlu olduklarında, bir espiri yapıldığında otuz iki dişimi rahatça sergileyebilirim.Bu yüzdendir ki ben bu kitabı sevdim.Bence şans vermelisiniz.

Puanım:
5/4
Bu kitap okunur.Ben sevdim.
Kesinlikle geçer not aldı.

Temel Bilgiler
Orjinal Adı :Gone
Seri Bilgisi: Gone Serisi
Seri Sırası : 1
Goodreads Puanı : 3.91
Yazar Adı :Michael Grant
Yayın Evi : Artemis(Genç)Yayınları
Sayfa Sayısı:640


Bitiş:11.05.2013



0 Yorum:

Yorum Gönder

Yorum için teşekkür ederim.En kısa zamanda döneceğim.